Asunto-osakeyhtiöt ovat kirjanpitolain perusteella kirjanpitovelvollisia. Usein tämä vastuu onkin ulkoistettu erilliselle isännöitsijälle tai isännöintitoimistolle. Kirjanpito on järjestettävä niin kutsutusti kahden kertaisena. Normaalin huoneiston omistajan ei onneksi tarvitse tämän enempää tästä tietää, mutta kyse on tulojen, menojen ja varojen seurannasta lain edellyttämällä tavalla. Tilikauden päättyessä on laadittava tilinpäätös toimintakertomuksineen ja tarvittaessa tehtävä veroilmoitus.

Pienen asunto-osakeyhtiön hallinnointikulut voivat olla vuodessa jopa 3000-4000€. Tällä hinnalla asunto-osakeyhtiö saa kirjanpidon toteutuksen ja isännöitsijän käyttöönsä tarvittaessa. Usein kuitenkaan vuosimaksuun ei sisälly juurikaan muita palveluita, vaan niistä veloitetaan erikseen. Esimerkiksi taloyhtiön valtuutettua isännöitsijän hoitamaan yhtiön erityiseen huoltoon/korjaukseen liittyviä asioita, voi hallinnointikustannukset nousta vielä useita tuhansia euroja vuositasolla.

Kun huoneistojen lukumäärä asunto-osakeyhtiössä on pieni, hallinnointikustannukset huoneistoa kohti voivat nousta turhauttavan suureksi. On taloyhtiön asia, kuinka he haluavat hallintonsa hoitaa. RoHo Oy tarjoaa kuitenkin kilpailukykyisen ja pohtimisen arvoisen vaihtoehdon. Me toteutamme lakisääteisen kirjanpidon tilinpäätöksineen asunto-osakeyhtiöllenne. Tällöin teille jää vuodessa huomattava summa rahaa joko osakkaiden taskuun tai yhtiön tilille tulevia remontteja varten. On huomioitavaa, että isännöitsijä ei ole asunto-osakeyhtiölle lakisääteinen velvoite, kirjanpito puolestaan on. Kirjanpidon toteutus on syytä antaa asiantunteviin käsiin, koska huonosti suunnitellulla ja toteutetulla kirjanpidolla voi olla huomattavia turhia veroseuraamuksia.

Esimerkiksi neljän huoneiston rivitalon, joka on palkannut isännöisijän, hallinnointikustannukset voivat vuodessa olla 4000€. Tämä tarkoittaa kuukaudessa huoneistoa kohti 83,33€.

Sama rivitalo, joka on palkannut RoHo Oy:n hoitamaan kirjanpidon, maksaa kuukausittain huoneistoa kohti vain 12€ hallinnointikuluja.

Onko ero merkittävä yhtiövastikkeen kannalta? Sen voit päättää itse. Saatat ehkä myös miettiä, miten tämä on mahdollista. Vastaus on, että veloitamme ainoastaan siitä mitä teemme. Emme veloita siitä, että olemme olemassa. Kauttamme asunto-osakeyhtiösi saa myös tarvittaessa kaikki oleelliset dokumentit esimerkiksi isännöitsijätodistuksen.

Kasasimme käytännön ohjeet omalle sivulleen, jos haluatte siirtää kirjanpitomme meille ja säästää huomattavan summan rahaa:

Kuinka siirrät asunto-osakeyhtiösi kirjanpidon meille?